Rotterdams Philharmonisch Orkest
Vriendenvereniging
home welkom nieuws activiteiten vriend worden over ons contact
Reactie Vriendenvereniging

op het advies van de Raad voor Cultuur
 
Hartekreet en noodkreet van de Vriendenvereniging van het Rotterdamsch Philharmonisch Orkest

Het Rotterdamsch Philharmonisch Orkest (RPhO) wordt al decennia lang in binnen- en buitenland erkend als van uitzonderlijke kwaliteit.

Dit is te danken aan de continuïteit van de bezetting van het orkest, aan de educatie door een keur van eminente dirigenten (o.a. Edo de Waart, Simon Rattle, James Conlon, Valery Gergiev en Yannick Nézet-Séguin), het uitstekende management en de niet aflatende steun vanuit de stad Rotterdam [nl: gemeentebestuur, gem havenbedrijf etc.], het particuliere maecenaat, de bedrijfssponsoren, de vriendenvereniging en het toegewijde publiek uit stad en wijde omgeving.

In oktober 2010 en april 2011 hebben zowel de visitatiecommissie als de Raad voor Cultuur zich uitermate positief uitgelaten over het RphO, ook voor wat betreft de internationale profilering: volgens de Raad voor Cultuur behoort het RPhO samen met het Concertgebouworkest tot de buitencategorie (“excellente uitvoeringspraktijk van de symphonische traditie”).

Een kleine bloemlezing wat gezaghebbende recensenten in vooraanstaande perspublicaties over het orkest wereldwijd hebben geschreven: 'wat een zeldzaam indringende ervaring'; 'almost mind-bending in its halucinatory vividness'; 'dit orkest behoort tot de beste van de wereld'; 'it was seriously impressive'; 'in seiner Vielseitigkeit erstklassiges Klangkörper' en 'wat een muziek en wat een geweldig orkest'.

Veelzeggend is dat onlangs ook de Deutsche Grammophone Gesellschaft haar weg naar het RPhO heeft gevonden ('the signing of the contract is a terrific coupe for Rotterdam; a Dutch treat of international dimensions').

Reactie van de Vereniging Vrienden op dit advies in de pers

Het onlangs verschenen advies van de Raad voor Cultuur aan de regering en aan het parlement staat in schril contrast met en heeft geen oog voor wat hiervoor is vermeld.

De Raad miskent met zoveel woorden de internationale statuur van het orkest en kent deze slechts toe aan het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Klk hier voor de volledige reactie van de Vereniging Vrienden van het RPhO